BillyReuter

20.5.08

Λογοκρισία χωρίς σύνορα

Έπειτα από 12 χρόνια συνεργασίας, η δημόσια τηλεόραση έδειξε χθες την πόρτα της εξόδου στον Στέλιο Κούλογλου και τους συνεργάτες του, καθώς η διοίκηση της ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι την επόμενη σεζόν δεν θα συνεχιστούν η «Θεματική βραδιά» και το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/05/2008

«Σε κανένα δημοσιογράφο της ΕΡΤ δεν ασκήθηκε ποτέ λογοκρισία, ούτε βεβαίως και στο δημοσιογράφο Στέλιο Κούλουγλου».

Θόδωρος, ο σύζυγος της Μάρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Φώτη Κουβέλη στη Βουλή, 16/05/2008

Α στο διάλο! Καλέ μαμά, τι λέει ο Ντορής; Δε γίνεται λογοκρισία στην ΕΡΤ;; Σε κανέναν δημοσιογράφο;;; Για κανέναν λόγο;;;; Εκπλήσσομαι!

Στάσου, τώρα, για να καταλάβω, γιατί ένα πολιτιστικό σοκ το έπαθα. Εφόσον η ΕΡΤ δεν ασκεί λογοκρισία, τότε σημαίνει ότι η εκπομπή του Κούλογλου δεν κόβεται για τους λόγους που επικαλούνται κάτι ρουφιάνοι δημοσιογράφοι και κάτι κοινοβουλευτικοί Κουβέληδες που κάνουν επερωτήσεις στη Βουλή και χαλούν τον ύπνο του Ντορή – και σπάνε και τη μάσκα της Μάρας (που, αν δεν το μάθατε, ετοιμάζεται για ΑΝΤ1 μεριά και θέλει να ‘ναι όμορφη για τον Μίνω). Δηλαδή, αυτά που λένε ότι η κυβέρνηση ενοχλήθηκε από τα ρεπορτάζ για τη γενιά των 700 ευρώ, τη δικτατορία του Πούτιν στη Ρωσία και τα λαϊκά κινήματα που γίνονται κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική (για να αναφέρω λίγα μόνο από τα θέματα που κατά καιρούς θίχτηκαν στις εκπομπές του κυρίου Κούλογλου) είναι τρίχες κατσαρές. Εξάλλου, είναι γνωστό τοις πάσι ότι ΠΟΤΕ στην ΕΡΤ δεν έχει καταγραφεί περιστατικό λογοκρισίας. Ούτε όταν κόπηκε την τελευταία στιγμή η συνέντευξη του Γιωτόπουλου από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ούτε τότε στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία τον Μάρτιο, όταν Γάλλοι ακτιβιστές μπήκαν με πανό στον χώρο της τελετής την ώρα που μίλαγε ο Κινέζος επίσημος και η κάμερα της ΕΡΤ έδειχνε πανοραμικό πλάνο τι ωραία που σουλουπώθηκε ο καμένος Κρόνιος λόφος! Ούτε όταν στα ρεπορτάζ των δελτίων ειδήσεων αφιερώνονται πολλαπλάσια λεπτά χρόνου για την προβολή των κυβερνητικών απόψεων σε σχέση με τις άλλες.

Στην πραγματικότητα, οι λόγοι που η ΕΡΤ διέκοψε τη συνεργασία της με τον δημοσιογράφο είναι πολύ πιο σοβαροί. Η εκπομπή κόβεται, γιατί δεν έφερε ποτέ της τα νούμερα που έφερε η Παπαρίζου στην αντιπροπέρσινη Γιουροβίζιον – κάνανε υπομονή μια χρονιά, κάνανε υπομονή και δεύτερη, «πού θα πάει», σου λέει, «θα τα φέρει τα γαμημένα τα νούμερα». Αλλά όχι, ο Στελάκης δεν ασχολείτο με τα νούμερα, είχε να κάνει ρεπορτάζ για τη γενιά των 700 €υρώ. Και ρωτώ, γιατί να δει ο τηλεθεατής εκπομπή για τη γενιά G700; Για να θυμάται τη μαυρίλα του, τη μαύρη τη μιζέρια του, και να αυτοκτονήσει τρώγοντας πατάτες τηγανισμένες σε ουκρανικό ηλιέλαιο; Και να βγαίνουν μετά τα κανάλια και να λένε ότι η ΕΡΤ φταίει για την παιδική παχυσαρκία και για την αρτηριοσκλήρυνση; Και να τραβιέται στα πάνελ ο Δημητράκης; Ο Αβραμόπουλος, ντε!

Στην ΕΡΤ πιστεύουν ότι ο τηλεθεατής θέλει να βλέπει πράγματα ανεβαστικά, που να του φτιάχνουν τη διάθεση, και δουλεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Έτσι δημιουργήθηκαν εκπομπές που είναι μέσα στο κέφι και στο μπρίο και σε φτιάχνουν ψυχολογικά, όταν είσαι μες στη μαύρη την καντίφλα. Όπως το «Προσκήνιο», με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, που αναλύει με τρελό κέφι τις σύγχρονες τάσεις στο ανέβασμα του Μολιέρου (γιατί κάθε Ελληνάρας κρύβει έναν «Φιλάργυρο» μέσα του). Όπως η εκπομπή «Μέσα στα πράγματα», μέσω της οποίας και χρήσιμα πράγματα μαθαίνεις για την στρουκτουραλιστική θεώρηση της κοσμολογίας του Βίτκενστάιν, και κάνεις οικονομία στα βαρβιτουρικά – γιατί η στρουκτουραλιστική θεώρηση της κοσμολογίας του Βίτκενστάιν σου φέρνει και μια γλυκιά υπνηλία, χωρίς τις παρενέργειες των υπνωτικών. Ή ακόμα η εκπομπή «Όλα για την υγεία», που την παρουσιάζει ο ξάδερφος Μιχάλης (του Κεφαλογιάννη, ντε) και που μαθαίνει στα γερόντια πώς να βρίσκουν το σημείο G της γριάς, ή τους ενημερώνει για τους 100 νέους τρόπους με τους οποίους γίνεται σήμερα η κωλονοσκόπηση.

Η διοίκηση της ΕΡΤ υπό τον κύριο Παναγόπουλο, που ομολογουμένως υπήρξε ο πιο πετυχημένος πρόεδρος από συστάσεως ελληνικής τηλεόρασης (επί των ημερών του πήραμε τη Γιουροβίζιον στην Ουκρανία) σκοπεύει να γενικεύσει τις μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα των καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης, πιστός στο πνεύμα της ανεβαστικής διάθεσης που εισηγήθηκε ο υπουργός Ντορής – μαζί με τον Λάκη τον Αντώναρο. Έτσι λοιπόν θα ληφθούν μέτρα περαιτέρω εκσυγχρονισμού, ώστε το πρόγραμμα να γίνει ακόμα πιο χάι. Η αρχή έγινε με τον Κούλογλου. Θα ακολουθήσει ο «Εξάντας» του Αυγερόπουλου, γιατί πολλές οικολογικές ευαισθησίες έχει τώρα τελευταία και έρχονται σε αντίθεση με την κατασκευή εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας που θέλει να φτιάξει ο Σουφλιάς. Άντε, να αραιώνουμε σιγά – σιγά, γιατί σαν πολλά κομμούνια μαζεύτηκαν στην ΕΡΤ. Περισσό την κάναμε την Αγία Παρασκευή!

Πολλές ακόμα ιδέες έχουν πέσει στο τραπέζι του ραδιομεγάρου για το πώς θα γίνει ανεβαστικότερο το τηλεοπτικό προϊόν του οργανισμού. Ήδη η Μπήλιω Τσουκαλά δοκιμάζει το νέο concept του «Έχει γούστο», που πλέον θα παρουσιάζεται από το clubAlcatraz” της λεωφόρου Συγγρού. Η Μπήλιω υπόσχεται για την επόμενη τηλεοπτική σεζόν ημίγυμνα μπαλέτα, αισθησιακούς χορούς και live sex show, ενώ η ίδια θα φοράει πίπουλα στο κεφάλι ως άλλη μαιτρέσσα σε καμπαρέ. Στα σχέδια είναι επίσης η μεταγραφή της Τατιάνας Στεφανίδου στη ΝΕΤ για την απογευματινή ζώνη, ενώ από τον Σεπτέμβριο η Αννίτα Πάνια και ο Νίκος (Κατέλης – Καρβέλας) ανηφορίζουν στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου και θα μεταδίδονται πλέον, μέσα από τη συχνότητα της ΕΤ3, τα «Παρατράγουδα», μετά την «Κυριακή στο Χωριό» και πριν τη Cinemania. Το καλύτερο αφορά τη μεταμεσονύχτια ζώνη: η Βίκυ Φλέσσα θα παρουσιάζει στο εξής ένα drag show, με καλεσμένους (ή καλεσμένες, αν θέλετε) διάσημες ευρωπαίες τρανσέξουαλ – πάντα μετά τα μεσάνυχτα. Η Βίκυ – αφέντρα θα φοράει μαύρες δερμάτινες μπότες μέχρι τον αφαλό, τα πρόστυχα τα σέξι τα εσώρουχά της, κι οι καλεσμένοι της, φορώντας αλυσίδες, θα απαντάνε υπό την απειλή μαστιγίου στο ίδιο, γνωστό και τετριμμένο για τη Βίκυ ερώτημα:

«Θεός ή θάνατος;»

Όσο για τις εκπομπές πολιτικού περιεχομένου, αυτές θα αναβαθμιστούν. Η Άννα Παναγιωταρέα θα σκιαγραφεί το προφίλ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, κι όταν αυτοί τελειώσουν θα σκιαγραφεί τις συζύγους τους. Ο Μανόλης Κοττάκης θα παρουσιάζει μια νέα εκπομπή, μαζί με τον φίλο του τον Πρετεντέρη, ερευνώντας ιστορικά ζητήματα για τα οποία οι Έλληνες θέλουν να ξαναγραφεί η Ιστορία – εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο επίτιμος! Αυτό θα είναι και το νέο μεγάλο στοίχημα της ΕΡΤ στον ενημερωτικό τομέα: να ξαναγράψει την Ιστορία από τα Δεξιά προς τα Αριστερά. Όπως γράφουν οι Άραβες, δηλαδή. Ο Τέρενς Κουίκ δε θα έρθει τελικά στην ΕΡΤ, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, γιατί στην ΕΡΤ δε βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τα ευαίσθητα κοινωνικά του ρεπορτάζ από τις λαϊκές αγορές με τους κουφούς τους γέρους που διαμαρτύρονται για τη χαμηλή σύνταξή τους. Είπαμε, ελευθερία απόψεων, αλλά έχουμε κι ένα ασφαλιστικό να μεταρρυθμίσουμε – κι εξάλλου, ποιες χαμηλές συντάξεις; Ο ανταγωνισμός στην αγορά είναι ελεύθερος και τα καρτέλ δεμένα (χα, χα, αστειάκι!)

Στα νέα σχέδια της ΕΡΤ περιλαμβάνεται και η εξαγορά ομοούσιων και ομοϊδεων τηλεοπτικών σταθμών και η συνεπακόλουθη μετονομασία τους. Κύκλοι αναφέρουν πως ο Alpha θα εξαγοραστεί και θα αλλάξει το όνομά του σε ΕΡΤ-4, ενώ η ίδια μοίρα θα βρει και το Alter, που θα το πουν Ντ-ΕΡΤ-ι, από τον ομώνυμο ραδιοφωνικό σταθμό συμφερόντων Γιαννίκου – Κουρή. Νέος άνκορμαν στο δελτίο της ΝΕΤ θα είναι ο Νίκος Χατζηνικολάου και νέος υπεύθυνος του οικονομικού ρεπορτάζ ο Νίκος Τσιαμτσίκας, με ξυρισμένο το μούσι για να μη θυμίζει τις εποχές που έκραζε τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων – τώρα θα εντοπίζει τα σούπερ μάρκετ με τη φτηνότερη μορταδέλα και την ποιοτικότερη φυτίνη.

Όσο για τον Στέλιο Κούλογλου, θα τον καλέσει στην επόμενη εκπομπή του ο Σπύρος Παπαδόπουλος όταν θα κάνει αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι του Μεσοπολέμου – παρ’ όλο που δεν υπήρξε αντάρτικο τραγούδι στην Ελλάδα κατά τον Μεσοπόλεμο – και υπάρχει μια φήμη ότι θα τον καλέσει η Σεμίνα Διγενή στην εκπομπή της Top Stories, για να τον εκπαιδεύσει στη χρήση παραμορφωτικών φίλτρων και photoshop στα ντοκιμαντέρ του.

Κύκλοι που φέρουν τον κύριο Κούλογλου να παίρνει μεταγραφή για το Star ελέγχονται ως κακοήθεις…



2 Comments:

  • Βρε Βασίλη είπαμε να γράψεις, αλλά εσύ το παράκανες. Βάζεις που βάζεις ανάρτηση μια στο τόσο, θέλεις να κερδίσεις και τον χαμένο χρόνο;;;;;

    Πάντως χαλάλι σου. Πέθανα στο γέλιο. Ειδικά εκεί με την "καταπληκτική" Βίκυ Φλέσσα ήταν όλα τα λεφτά. Μαστίγωμα και Θεός ή Θάνατος!!! Respect

    By Blogger PN, at 12:12 π.μ.  

  • Και που 'σαι ακόμα!!

    By Blogger BillyReuter, at 1:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home